Den 19.november 1958 var 30 småbåteiere samlet til møte på Kafe Varden. Møtet ble ledet av Sverre Andersen, og formålet var å forsøke å få dannet en båtforening
på Tronvik.
Det hadde allerede i mange år vært mange som hadde brukt Tronvikstranda som opplag for sine båter, men etter at den store boligbygginga hadde kommet i gang, ble behovet for å
organisere seg større. Etter at flere hadde uttalt seg og gitt ideen sin tilslutning, ble foreningen stiftet og et styre valgt. Den første formann ble initiativtakeren Sverre Andresen. Foreningen fikk navnet: Båtforeningen Sjekta
På bildet ser vi fra venstre: Sverre Andresen,
Karl Magnussen og Knut Johannessen
Det ble nå innledet forhandlinger med kommunen for å få en del av stranda som var utlagt til friområde. Kommunen
avstod 1000kvm, og arbeidet på Tronvik kunne begynne. Utover våren 1959 foregikk dugnadsarbeidet. Det var et flott stykke arbeide som ble utført av pionerene i foreningen, og som siden har dannet grunnlaget for den foreningen vi har i dag.
St. Hansaften 1959 kunne den offisielle åpning av båtplassene finne sted. Det var i anledning dagen laget et festlig arrangement hvor Jeløy guttemusikkorps spilte opp og en del innbudte med ordfører Emil Andersen i spissen var tilstede.
Medlemskontigenten var på 5 kr de første årene.
Allerede denne sommeren fikk foreningen sitt første klubbhus, en arbeidsbrakke fra Moss kommune. Siden har foreningen vært herre i eget hus.
Den videre drift
60-åra
Utover i 60-åra økte medlemstallet i foreningen jevnt og trutt. 100 medlemmer ble passert i 1962, og i 1968 var det 200 medlemmer. Ni år senere - i 1977, var medlemstallet over 300, og det har holdt seg i overkant
av dette frem til i dag.
Årene 1964 og 1965 var begivenhetsrike for "Sjekta". De 6 første bodene med 8 skap i hver ble satt opp i 1964. Moss kommune hadde bevilget 5000kr, som ble en del av kapitalen for å bygge likeens skap i
stedet for de provisoriske som medlemmene etter hvert hadde satt opp. Dette var starten på den rekken med boder vi ser i dag, og som til sammen 150 skap. I 1964 ble det lagt ut egen brygge fra stranda.
I 1965 ble det anlagt tre elektriske vinsjer
,en for hver bane. Til nå hadde man sveivet opp båtene for hånd. Nå var det bare å dra i en snor, og det var selvfølgelig et stort framskritt.
Denne sommeren ble det mulighet for å kjøre motoren i ferskvann
da vannledning ble gravd ned og kum satt opp.
Tradisjoner må skapes, og foreningens første fiskekonkurranse ble arrangert. For å styrke finansene, var det utlodning av en båt med motor denne sommeren.
I 1968 var foreningen
10 år, og en vellykket jubileumsfest i Moss Motorbåtforenings lokaler ble selvfølgelig avholdt. Dette året ble klubbhuset pusset opp både utvendig og innvendig.
70-åra
Foreningen fikk i 1970 tildelt 900
kvm ny grunn slik at banene ble lengre og antall båtplasser økte med 30.
I 1973 startet planene om nytt klubbhus og man søkte kommunen om ytterligere utvidelse av foreningens område. Utvidelsen gikk i orden og man disponerte
nå ca 5000kvm. tomt. Det ble også inngått en leiekontrakt med Moss kommune. Leieforholdet hadde en varighet på 25 år regnet fra november 1965. Leien ble symbolsk - kr 10 pr. år! Avtalen er siden fornyet.
I 1975 ble
foreningens planer om nytt klubbhus avvist på en ekstraordinær generalforsamling.
På dugnaden i 1976 ble klubbhuset flyttet fra plassen ved kummen til der det står i dag. Bane 2 ble nå lenger og antall båtplasser kom
opp i dagens nivå - ca 170. Pr. 1.januar 2003 er det 171 båtplasser.
I 1978 var "Sjekta" 20 år, og det var meningen å markere dette med en jubileumsfest på Refsnes Gods. Jubileumskomite ble valgt og forberedelsene gikk sin
gang. På grunn av ekstraordinære omstendigheter ble festen avlyst. Hva de ekstraordinære omstendighetene innebar? Jo, polstreik!
80-åra
1981 ble nok et begivenhetsrikt år for "Sjekta". Foreningen hadde et klubbhus
som stadig var blitt flikket på og som var lite. Behovet for et som var større og bedre var påtagelig. Denne sommeren bestemte derfor styret med Jørgen Sjolte i spissen seg for å rive det gamle og bygge nytt på dugnad.
Etter en kjempeinnsats av styret og medlemmene, sto det nye klubbhuset ferdig etter bare 5 uker! En utrolig prestasjon. Fra 1982 har foreningen avviklet sine årsmøter i eget hus!
Siden 20-årsfesten ble avlyst p.g.a. årsaker man
ikke var herre over, bestemte man seg for å trå sterkere til i 1983. Foreningen var nå blitt 25 år og det ble arrangert en flott fest i Odd fellows lokaler i Moss sentrum med hele 87 personer tilstede.
I 1984 ble igjen klubbhuset
gjenstand for utvidelse. Denne gangen var det behovet for garderober og sanitæranlegg som skulle prioriteres. Dette var fasiliteter som til tider var sårt savnet, og det ble enstemmig vedtatt på årsmøtet at man skulle sette i
gang under dugnaden samme vår. Dermed fikk vi det sanitæranlegget og den garderoben vi har i dag.
I 1985 så man behovet for nye vinsjer, og det ble opprettet et fond til disse. Det ble bestilt vinsjer i 1986, men arbeidet tok tid og
de ble først levert våren 1989. Samme sommeren ble vinsjene vi har i dag tatt i bruk. Saktere gikk de, men de har vært driftssikre i de årene vi har bak oss.
90-åra
Fra siste halvdel av 80-åra var "Sjekta"
stadig plaget av innbrudd. Både boder og klubbhus var utsatt. Styret så tidlig at vi hadde behov for bedre utebelysning og et organisert vakthold.
Utebelysningen ble forbedret etter hvert, men det oppstod en heftig debatt på årsmøtet
i 1991 om vi skulle organisere vakter blant medlemmene i sommerhalvåret. Det endte med at vi fikk vaktselskapet Sekuritas til å kontrollere området. Denne ordningen ble positivt mottatt og fungerte godt i mange somrer.
I 1993 ble "uterommet"
på klubbhuset bygget inn. Her kan garnfiskerne stå godt og varmt og gjøre opp garna sine.
I 1994 fikk styret på årsmøtet mandat til å arbeide for bedre utelys i området. Sommeren og høsten 1996
arbeidet man med å fjerne de gamle elektriske installasjonene, legge ny kabel i bakken og reise nye lysmaster. Det nye flotte flomlyset vi har i dag, stod ferdig høsten 1996.
Sommeren 1998 ble det bygd en stor, flott veranda foran klubbhuset.
Den fikk en verdig innvielse St. Hansaften med overføring av VM-kampen Norge - Brasil på storskjerm.
Dette året var "Sjekta" 40 år. Dette ble feiret på Sørly båthavn den 20. november. Det var 63 personer tilstede.
Etter år 2000
I år 2001 ble klubbhuset grundig pusset opp innvendig. Veggene fikk brystpanel med malt strie over. På gulvet ble det lagt skipsgulv.
I løpet av dette året og året etter, ble det satt opp
nytt gjerde rundt tomta.
Medlemsregisteret ble også gjennomgått disse to årene. Nå er alle medlemmene registrert på data. En stor jobb i et arkiv med medlemmer ut og inn i løpet av godt og vel 40 år.
I januar
2003 fikk "Sjekta" sin egen nettside.
På årsmøtet i 2005 ble Leif Mikalsen utnevnt til Æresmedlem etter 30 år som strandsjef. Han har gjort en fantastisk jobb!!!
I løpet av 2005 ble det lagt planer
om ny brygge, og i løpet av sommeren 2006 sto en flott brygge ferdig - til glede både for båtfolk og badere.
Stranda ble også mudret da det var blitt veldig grundt de siste årene.
Høsten 2006 fikk vi stranda
ødelagt av en nordastorm på springflo.
Raskt ble det lagt opp store steiner for å beskytte stranda mot flere ødeleggelser. I løpet av våren 2007 ble stranda ordnet for å se akseptabel ut før sommeren.
I 2007 ble det satt opp røykeovn bak klubbhuset. Denne ble my brukt, og herfra kom røkt makrell, sild, laks, ål og mye mer.
Sommeren 2008 ble toalettene pusset opp. Jålete med fliser på vegger og gulv.
De siste årene har hus- og arrangementskommiteen hatt klubbaftener en gang pr mnd høst, vinter og vår. Fantastisk selvlagd mat serveres. Og quis hører med. Klubbaftenene er meget populære.
8.november 2008
feiret båtforeningen Sjekta 50 år med flott fest på Sprinthuset. Her ble Olav Berge utnevnt til æresmedlem etter mange års innsats for klubben
I løpet av våren 2009 satt vi inn nytt kjøkken i klubbhuset.
Det ble instalert oppvaskmaskin, vifte, nytt kjøleskap og komfyr
Etter år 2010
Våren 2010 oppgraderte vi gårdsplassen med grus og kantstein. Nede på stranda ble det bygget platting hvor garndunker og teiner skal stå. Her ble det også laget sløyebenk.
I løpet av høsten 2010 ble de fleste bodene revet for å sette opp nye. Videregående skole ved snekkerlinja bygget nye. I løpet av vinteren/våren ble det satt opp 3 boder a' 16 skap.
3.juli skjedde det utenkelige. Klubbhuset brant ned. Noen hadde tent på klubbhuset vårt. Alt vi hadde jobbet med i forhold til huset, ble borte i løpet av en times tid. De fleste medlemmer og også mange andre synes dette var utrolig trist. Mange minner satt i de veggene her. Og resultatet av mange timers dugnadsarbeid forsvant på et øyeblikk.
Styret startet arbeide med nytt klubbhus med en gang med tegninger, forsikring, kommunale behandlinger osv.. Det ble jobbet iherdig utover vinteren. Snekkere satte opp huset og vi satte inn kjøkken og lagde en stor veranda rundt huset.
31.mai 2012 var det offisiell åpning av det nye klubbhuset vårt. Formann Bjørn Åge Fjeld ønsket velkommen og æresmedlem Olav Berge klippet snora.
Fra sommeren leier kommunen toalett hos oss. Det brukes som kommunalt toalett for de som er på stranda eller oppholder seg i området. Det er åpent i sommermånedene.
Høsten 2012 ble resten av de nye bodene satt opp. De 3 øverste ble pusset opp.
I løpet av 2014 satte vi opp en bod med røykeovn og krabbekoker. Her kan medlemmene varmrøyke/kaldrøyke fisk eller kjøtt.
I forbindelse med brannen i 2011 kjøpte vi en gammel brakke som ble pusset opp i 2015. Den brukes som lager og et lite verksted.
I 2016 fikk vi lagt nye skinner på alle banene og i 2018 ble det lagt asfalt på gårdsplassen.
Høsten 2018 var båtforeningen 60 år - og ble feiret med jubileumsfest på Refsnes fritidssenter, Her fikk Rolf Berge diplom for å ha hentet to seilere opp av vannet og Odd Ruud fikk diplom for å servere medlemmene frokost hvert år første uka under hummerfisket.